kundservice är mycket viktigt när man gör affärer på ebay

Hur du behandlar dina kunder är mycket viktigt för utvecklingen av ditt företag. Om du försöker göra ditt företag en lönsam (som de flesta av eBay säljare försöker), då måste man lära sig först hur man handskas med dem som vill köpa från dig.

Att anta den taktik: “Jag är här bara för att göra affärer och om du vill köpa detta objekt så skickar jag det till dig direkt” är inte det bästa att göra. Istället för att tänka bara på din (och din kunds) bankkonto, bör du ta dig tid och ge din klient den uppmärksamhet han behöver. Du bör svara på hans e-post omgående och ge honom alla detaljer han behöver på ett vänligt sätt. Kunderna älskar att bli behandlad som partners, som vänner eller som människor som verkligen är viktiga för dig. I själva verket är de en som håller ditt företag att flytta, så de är verkligen avgörande för din framgång.

En annan sak som kunderna uppskattar mycket är efter köpet kundservice. Det finns en hel del säljare som avbryter någon form av kommunikation med köparna efter transaktionen var stängd och posten levererades. Detta är kundernas värre mardröm, eftersom de flesta av de gånger de kommer att ha några frågor att göra, behöver hjälp att hantera produkten eller har några invändningar att göra om produktens tillstånd eller egenskaper. Det är mycket frustrerande att inte kunna kommunicera med den person som har sålt den posten för att be om förklaringar, det är därför människor som tidigare har köpt från en säljare som inte erbjuder postservice köp kunden kommer säkerligen inte komma tillbaka och köpa igen från honom.

För att undvika sådana olägenheter och göra dina kunder litar på dig mer, bör du alltid vara redo att berätta varför objektet är i ett visst tillstånd eller varför tror du att deras missnöje är (eller inte är) berättigad. Även om dina åsikter inte kan vara samma, kommer det faktum att du försöker lösa eventuella problem i en älskvärd sak att göra ett gott intryck på dina kunder, som kommer att vara redo att rekommendera dig som en pålitlig säljare.

Sammanfattningsvis, om du vill tjäna en massa pengar och göra eBay köpare dina trogna kunder, bör du kunna svara snabbt på någon av deras krav, även efter det att affären är stängd. Kom ihåg att dina kunder är den som kan höja din verksamhet eller kan få den att misslyckas.