forum är ett bra sätt att nå ut till kunder på nätet klagomål från konsumenter

Som vi alla vet att det finns forum på varje plats dessa dagar. Dock har admin all rätt att hantera klagomål. De blinkar bara positiva recensioner och inte de dåliga. Så, med detta använder de bara en sida av myntet och de använder detta verktyg som marknadsföringsverktyg. Du kan i själva verket använda detta forum som ett medel för marknadsföring förtroende med dina kunder. Feedback är en viktig komponent i ett forum och denna mekanism möjliggör ett fritt flöde av tankar och låter varje individ en röst och hjälper andra människor att veta om det rykte företaget. Allmänna reklamationsnämnden i Indien är mycket vanliga eftersom företagen här verkar som om de är de statliga företagen och man måste möta en hel del besvär för att få rätt uppsättning tjänster som begåtts.

Detta har alltid varit sällsynt i kundrelationer. Vanligtvis är det bara de glödande vittnesmål som delas med besökare medan någon negativ feedback är allmänt otillgängliga som är skälet till att folk oftast inte får lösa där frågor. Online reklamationsnämnden tillåter båda, men du kanske upptäcker att andra som kommer mästaren din produkt eller tjänst kan motbevisa en missnöjd kommentar av en individ. De ger dig feedback på de steg du har följt som av know. Och då kommer de att vara den bästa källan för att hjälpa till med flödesschemat måste följas.

Men negativa kommentarer i ett forum kan du också vara väldigt allmänheten om hur man hanterar kundklagomål och därmed lösa allmänhetens intresse också. Detta scenario ger en möjlighet att vända en potentiell negativ till en väl synlig positiv upplevelse för konsumenter och företag lika.

Forum är ett bra sätt att nå ut till befintliga kunder och registrera Online konsumentklagonämnden. Däremot kan användningen av perifera forum hjälpa till att etablera förtroende med dem som kanske aldrig har hört talas om dig eller ditt företag.

Använd forum som ett sätt att marknadsföra din webbplats, men glöm inte att det finns två kraftfulla sätt att få fram ditt budskap utnyttja forum. Utnyttja båda.