call center tjänster Indien

Navigant Technologies Private Limited bildades 2002 med enda uppdrag att leverera en hög alternativ kvalitet offshore-till världsomspännande företag som vill outsourca. Navigant är en toppmodern futuristiska internationella contact center, som tillhandahåller CRM outsourcingtjänster genom att integrera människor, processer och teknik, för att fokusera på kunden. Navigant sammanför det bästa i människor, processer och teknik för att säkerställa leverans av lösningar av högsta kvalitet. Centret har hanterat inkommande och utgående röst och webbaserad outsourcing center för våra kunder över hela USA, Kanada, Asien och Storbritannien, med en beprövad och mycket redundant telekommunikation plattform.

Vi på Navigant tillhandahålla skräddarsydda utgående tjänster som inkluderar direkt telemarketing, orderhantering, up-selling/cross-selling, enkäter och opinionsundersökningar, utredning management & uppfyllelse, lead generation, co-branding och program affinitet. Anpassade telemarketing tjänster sträcker sig utöver besvara kundernas frågor. Förutom att hjälpa kunden med sina företag, kommer vår hängivna telefonförsäljare grupp också spåra, rapportera och identifiera alla pågående operativa problem, uppdatera manualer etc. Oavsett om det är massa eller målinriktad marknadsföring, beror kostnadseffektivt på förmåga tele-försäljning representant (TSR) att göra fler samtal, mer försäljning och konvertera fler förfrågningar snabbare och med färre upptagna linjer. Databasen och samtalshantering nätverk tillåter oss att bygga telemarketing manus, lagra prospektinformation, placera utgående samtal och hämta resultatet av varje samtal. Prediktiv uppringning väljer presumtiva kunder lista och styr endast de samtal besvaras av levande röster till vår TSR’S. Andra är omlagda för senare call-backs.

Utgående telemarketing anses som en av de bästa mediet för att leverera ett företags budskap direkt till kunder eller kunder. Den direkta samtal kombinerat med uppföljning samtal eller e-post har visat sig göra telemarketing kampanj effektivare. Målet med telemarketing tjänsten är att generera försäljning. Försäljningen sker genom direkt kontakt med dina utsikter från en riktad demografiska lista och presentera din nya produkt på ett sätt som tilltalar folk. Detta gör det möjligt för företag att hålla nära kontakt med befintliga och potentiella kunder, öka försäljningen och öka företagens produktivitet med betydligt större effektivitet

B2B / B2C telemarketing

Telemarketing är systematisk, integrerad användning av telefon och utbildad personal för att kommunicera med befintliga och potentiella kunder för att maximera företagets lönsamhet. Våra telemarketing tjänster kan förse dig med god avkastning på investeringen.

“B2B” är ett callcenter term för “Business-to-Business” medan “B2C” avser “Business-to-Consumer”.

Navigants kompetens inom B2B telemarketing kan organisationer målbolag och grossistförsäljning kunder. Denna tjänst är för dessa organisationer är intresserade av ren volym av verksamhet och minskade kundernas kostnader service. Vi hjälper dig att förbättra försäljningen prestanda genom att leverera kostnadseffektiva lösningar av hög kvalitet, i något affärsområde, över alla kontinenter, i alla språk. Att utklassar dina konkurrenter, måste du få den strategi och planering rättighet som kommer inte bara med en icke-manus synsätt men stor kompetens inom marknadssegmentet, besatt av Navigant.

B2C telemarketing har varit en beprövad metod för att få en bättre svarsfrekvens från mål kunder eftersom det skapar omedelbar interaktion och du behöver inte längre vänta på dina framtidsutsikter reaktion till media-annonser, erbjuder etc. Telemarketing utsikter ett uttryckligt svar på sina frågor som i sin tur hjälper dem i deras beslutsfattande.