kundservice på ebay

Om du kör en eBay-företag, kanske du inser inte att behovet av bra kundservice fortfarande existerar – även för online-auktioner. När en köpare erhåller kvalitet kundservice från dig, kommer de att göra potentiellt en av två saker – eller båda. De kommer att ge dig bra feedback, och de kan se mer av dina auktioner i framtiden. Om du hoppas på att göra en levande från eBay, måste du sluta tänka på det som en “auktion” och börja köra det som ett “företag”.

Om du ägde en tegel och murbruk företag, hur skulle du behandla din kund medan de stod på din disk, väntar på dig att slutföra ringer upp sin beställning? Du skulle vara till hjälp och respektfull förstås! Du skulle göra allt du kan för att garantera att kunderna återvänder till din anläggning i framtiden. Du skulle böja över bakåt för att se till att deras köpupplevelsen med dig var både tillfredsställande och roligt. Varför skulle du göra något mindre i slutet av en av dina eBay-auktioner?

Först, agera snabbt i slutet av dina auktioner. Kontakta vinnaren och gratulera dem. Beskriv det objekt de har vunnit och hur ska objekt sänds – även om denna information är redan en del av beskrivningen för auktionen. Påminn dem om deras vinnande budet belopp, och ge dem betalningsalternativ och instruktioner. Låt dem veta när objektet kommer att levereras.

Stäng din e-post genom att tacka dem för att delta i din auktion. Du kan även passa på att berätta om andra öppna auktioner som du har också. Tänk på detta kontakt med vinnaren som en konversation som du har med en kund som står på din disk i den imaginära tegel och murbruk butik.

När betalningen och sjöfart detaljer har tagit hand om, kontakta din köpare igen. Låt dem veta när objekt sändes – det datumet och tid – och när den väntas anlända på deras slut. Under denna kontakt, låt dem veta att om de har några problem eller frågor, att de ska kontakta dig via eBay webbplats. Om de kontaktar dig i framtiden, se till att du svarar snabbt, och att du gör allt du kan för att göra dem nöjda med sitt köp – även om det innebär att utfärda en återbetalning.

Ja. Du bör vara öppen för att utfärda återbetalning, beroende på vad objektet är. Dessutom bör du ge bidrag omgående. Naturligtvis är det rimligt att förvänta sig köparen att returnera varan till dig, på din bekostnad, innan återbäringen utfärdas – men när du tar emot objektet, utfärda bidraget omgående. Det är bara bra affär!