bortom den traditionella telefonsvarare … välja rätt leverantör

Med rätt partnerskap, kan en telefonsvarare (TAS) tjänsten skörda verkliga fördelar. Vi vill alla vara tillgängliga för att svara på varje samtal, men låt oss vara ärliga. Detta är inte realistiskt och absolut inte bra för produktiviteten. Därför är en telefonsvarare en smart lösning för att säkerställa samtalen besvaras på det mest effektiva sättet. Denna lösning gör att du och / eller din personal för att hålla fokus och undvika distraktioner.
Svara telefoner verka som en till synes enkel uppgift, eller hur? Dock är anpassningsbara för att ge den som ringer med den information de behöver och att vidarebefordra meddelandet till dig på ett effektivt och snabbt sätt. Besvara samtal och leverera ett budskap är en sak, men att göra det noggrant och felfritt kräver mer planering. Oavsett om du letar efter en telefonsvarare för dig själv, eller ditt företag, finns det vissa frågor att ställa innan ett slutgiltigt beslut.

Support – Kan detta företag erbjuder 24/7 support?
Träning – Har företaget utbilda sina agenter för olika industri-relaterade situationer som kan uppstå? Om ja, vilka formella utbildningsprogram erbjuds?
Tjänsten – Har detta företag erbjuda stöd callcenter bortom TAS om behovet av ytterligare hjälp önskas?
Rykte – Deltar företaget i föreningen för teletjänster International? (En organisation som bedömer kvaliteten på samtalen genom testsamtalen och ett strikt klassificeringssystem. Läs mer på www.atsi.org)
Resolutioner – Om problem uppstår, hur de löste? Kommer du att ha en enda kontaktpunkt som kan granska ditt arbetsområde?
Ackreditering – Kan detta företag förse dig med agenten ackreditering eller certifiering som gäller för din specifika bransch?
Agenter – Vilka priser personalomsättning har detta företag har? Typiskt hur länge stannar agenter med företaget?
Capability – Om ditt samtal volym ökar eller minskar kan detta företag lätt tillgodose dessa förändringar?
Anpassning – Vilken nivå av anpassning kan de erbjuda?
Prissättning – Ger denna tjänst konkurrenskraftiga priser? Om de bjuder betydligt lägre än andra tjänster, avgöra om pris eller kvalitet är viktigast.

Förutom kundservice, kan en kvalitet telefonsvarare spara pengar och huvudvärk. I dagens konkurrensutsatta marknad, det finns inget utrymme för misstag eller ett missat samtal. Även om det är lätt att gå med den billigaste tjänsten eller det första företaget du hittar, se till att du gör tillräckligt forskning för att hitta den tjänst som är rätt för dig.