outsourcing hjälper dig att växa med nya höjder av framgång

Outsourcing call center-tjänster till Indien är en av de bästa metoderna i dagens konkurrens. Som har indiska call center branschen stor pool av välutbildade och väl utbildad personal som tar stolthet i sitt arbete. De kan förstå, engelska, spanska, franska, tyska och andra så många språk mycket väl att hantera kundärenden och hålla dig i kontakt med dina potentiella kunder.

Business outsourcing hjälper företagare att maximera vinsten genom att minska verksamheten kostnaderna och låter dig fokusera på kärnverksamheten området organisation. Business outsourcing ger stora två fördelar, ekonomiskt såväl som en kvalitetsförbättring tjänster för din kund eftersom företaget du anlitade för outsourcing tjänster är en expert på området.

Varje organisation koncentrera sig mer på två saker, en är att generera försäljning genom att strategiskt marknadsföra sina produkter och tjänster och en annan är att ge bästa stöd kundvård som är största problemet för någon organisation.
De flesta organisationer har vänt mot indiska outsourcingföretag, i syfte att få effektiva och ändamålsenliga tjänster. Global outsourcing företag från Indien erbjuder ett brett spektrum av call center-tjänster genom att beakta alla de områden som ditt företag kan dra nytta av:

Inbound Call Center Services-Ingående call center outsourcing företag i Indien erbjuder överlägsen service kundvård med högutbildade och väl aktiverat agent personal som skulle fokusera på att öka försäljningen genom att anställa en flerkanalig strategi. Några av de inkommande call center-tjänster som erbjuds av indiska callcenter är:

kundservice
ordningens telejourer
support linjer
Hantering samtal overflow
telefon svara
24-tim helpdesk och teknisk support
nödsituationer och direkt svar
förfarandena för utbetalning
konsumenternas svar
ordningsföljd med
web receptionist
produktinformation teknisk information

Utgående callcenter Services – att öka din strategi kundförvärv flesta av de indiska outsourcing företag erbjuder välutbildade och välutbildade team att arbeta på dina utgående samtal. Några av de utgående call center-tjänster är till exempel:

verifiering samtal
samlingar
Lead generation och säljstöd
Bedömning av efterfrågan
Insamling av användbar information och arrangera möten under säljkåren
Marknadsundersökningar och undersökning
Kundundersökningar
tidsbokning
upp sälja / korsförsäljning kampanjer
databas sälja
Icke Voice-tjänster – några av de icke Voice Services som erbjuds av indiska Call Centers är:
chatt stöd
e-stöd
SMS-stöd

Teknisk support Tjänster – Outsourcing företag från Indien erbjuder ett brett utbud av teknisk support och helpdesk tjänster via e-post, chatt, röst och webben. Team av högt kvalificerade och välutbildade teknisk personal alltid redo att ge omedelbara svar på tekniska frågor från dina kunder. Några av de Teknisk Helpdesk Tjänster som erbjuds av indiska Call Center är:

nätverk teknisk support
produktsupport
teknisk applikationssupport
på plats teknisk support
avlägsna IT-infrastruktur tjänster
före och efter försäljning teknisk support

Back Office Support – Några av de backoffice-tjänster stöd som erbjuds av indiska Call Centers är:

datainmatning
dokumenthantering
data mining
byggande databas
uppgifter skörd
mystery shopping
kvalitativ analys
Kundfordringar

Bortsett från ovan nämnda call center-tjänster, outsourcing företag från Indien alltid hålla på att förbättra kvaliteten på tjänsterna genom kvalitetsutvärdering av agenter, levande samtal övervakning, 100% samtal inspelning, daglig agent feedback, förbättrade möjligheter rapportering, avlägsen samtal övervakning och marknadsundersökningen kapacitet. Otvivelaktigt outsourcing dina tjänster callcenter till Indien kommer att ge dig ett effektivt sätt för att förvärva tillväxt samtidigt som det uppfyller dina potentiella kunder.