en medicinsk telefonsvarare kan gynna din praktik

När du kör en medicinsk praxis, är varje samtal som du får av yttersta vikt. Patienten i andra änden kan ringa med en medicinsk nödsituation, för att få svar på tjatiga frågor, eller för att boka en tid. Om du befinner dig inför en överväldigande mängd samtal om de två sistnämnda ämnena, kan du finna det svårare att ta hand om de mer brådskande samtal i tid. När detta blir ett problem, kan en medicinsk telefonsvarare vara den lösning som du söker efter.

En medicinsk telefonsvarare är ett företag som kommer att besvara dina samtal för dig på ett sätt som du väljer. Det vanligaste alternativet är att ha dem hantera dina efter timmar samtal, men du kan också välja att ha dem klara en del av ditt samtal volym under ordinarie arbetstid samt. Under ordinarie kontorstid kan skärmen dina samtal och ta hand om mindre frågor själva. Generiska företag kan besvaras och utnämningar kan schemaläggas samtidigt mer viktiga frågor kan skickas till dig eller en av medlemmarna i din personal. Detta ger både dig och ditt kontor personal fri att hantera brådskande samtal i en mer tid, och samtidigt se till att andra samtal också sköts snabbt och professionellt.

Om du vill ta din telefonsvarare till nästa nivå, kan du anlita en sjuksköterska telefon triage. Denna typ av telefonsvarare kommer att ansluta samtal med triage sjuksköterskor som kan lyssna på deras klagomål och ge en diagnos baserat på den givna informationen. De kan sedan skapa ett elektroniskt sjökort, som kan skickas till dig tillsammans med ett möte om patienten behöver vara scen. Dessa triage sjuksköterskor har även möjlighet att känna igen mer allvarliga symptom, och råda patienten att söka lämplig medicinsk vård om problemet inte bör vänta tills nästa dag.

Använda sig av en medicinsk telefonsvarare kan gynna din praktik på många olika sätt. Inte bara kommer du veta att dina patienter tas om hand även när du inte är tillgänglig, men det kan också lämna dig och din personal kan fokusera mer på dina patienter medan medicinsk telefonsvarare du har anställd tar hand om mindre uppgifter, såsom schemaläggning utnämningar. De låter också dina patienter att tala med en levande person när ingen annan finns, som kan bygga upp förtroendet för din praktik och göra dina patienter känner sig mer bekväm.