bulkfartyg – en revolution i utomeuropeiska transporter

Komma tungt gods transporteras utomlands i Australien eller andra länder kan tyckas vara en omöjlig uppgift utan rätt utrustning och besättning. Behovet av ett fartyg som kan transportera tunga laster både snabbt och säkert bestämd skapandet av bulkfartyg. Den bulkfartyg byggt 1852, har utformats särskilt för att transportera tunga laster såsom stora mängder spannmål, malm, kol eller någon annan typ av last. I denna artikel kommer vi att innehålla bulkfartyg och dess olika varianter.

Under årens lopp har bulkfartyg sett många förbättringar både i storlek och tekniska framsteg. Dessa dagar, har de bulkfartyg har förbättrats för att bära tung last vid maximal säkerhet och snabbhet under transiteringen gör bulkfartyg en av de mest populära sättet att utomeuropeiska transporter. Många av bulkfartyg ägarna finns i Australien.

Bulkfartyg varierar i storlek och form, som delas in i sex allmänna storleksklasser. Den lilla bulkfartyg kategori omfattar mini-Bulkers som är i stånd att bära runt 250-2500 ton. De är speciellt utformade för flod transport inte kan bära större laster långa sträckor. De vanligaste storleksklasserna i dagens bulkfartyg är den smidiga storleken och Handymax fartyg. De är byggda för allmänt ändamål att kunna utföra de flesta typer av gods, är utrustad med fem lastrum. De är också utrustade med fyra kranar som hjälp transporterar varorna på däck.

Det finns också speciella storlek variationer som används på olika platser i världen till exempel panamax storleksklass som utformats speciellt för Panamakanalen. De Capesize kategorin fartyg är konstruerade för att bära tunga laster såsom kol och malm utomlands.

Det finns också många typer av bulkfartyg. Under de närmaste raderna, kommer vi att gå igenom de vanligaste ettor i dagens utomeuropeiska transportbranschen.

De inriktade bulkfartyg är mestadels del av Handymax storleksklass. De har flera rymmer allt täckt med lastluckor. De har också kranar eller transportörer som hjälper dem lasta eller lossa gods från däck till stranden utan någon annan extern utrustning, vilket gör den växlade delen bär en av de mest föredragna bäraren typerna är väldigt flexibel i givna situationer.

Kombinerade transportörer var utformade för att transportera de flesta typer av gods både torra och flytande. De kan också bär på samma gång i olika lastrum.
En version av den växlade bulkfartyg inte presentera någon typ av kranar eller transportörer är den växellösa bulkfartyg. De beror på stranden utrustning för att lasta eller lossa gods på däck. Även om de inte är lika flexibla som de inriktade bulkfartyg de är underhållskostnad starkt reduceras.
En annan typ av bulkers presenterar ett transportband är själv-utmatare som har förmåga att både lossa eller lasta gods snabbt och effektivt.

Carrier bulkers utformade specifikt för sjö transporter är Lakers. Underhållskostnaderna är mycket lägre eftersom bärarna är inte lika utsatta för korrosion då fartyg som trafikerar i saltvatten. Också deras livslängd är mycket bättre.

Bulkfartyg har revolutionerat utomeuropeiska transportbranschen i Australien och alla länder runt om i världen är den bästa och mest effektiva sättet att få dina varor transporteras säkert till sin destination.