allt du behöver veta om triage sjuksköterska telefonitjänster

Ett callcenter kan göra mer än att bara besvara telefonsamtal och ta meddelanden. Sannerligen, vissa erbjuder ytterligare hjälp, t.ex. återställning och sjuksköterska telefonitjänster triage. Om du kör en hektisk medicinsk kontor, kommer din personal uppskattar verkligen all hjälp de kan få. Dina patienter kommer också att uppskatta det faktum att din personal har mer tid för dem. Det kan vara svårt för sjuksköterskor att multi-task. Försöker att vårda patienter och besvara samtal på en gång kan leda till förvirring och misstag.

Det är där telefon triage tjänster kommer i. När du väljer ett företag som erbjuder sådan hjälp, måste du se till att representanterna IT-anställda får rätt utbildning och kunskap. De måste också ha god kommunikationsförmåga. Därför måste du välja ett företag som fungerar helt i USA, och inte lägga ut arbetet till andra länder.

En annan orsak denna typ av tjänst kan vara fördelaktigt eftersom det alltid är tillgängligt. Patienterna kan fortfarande kontakta någon med kompetens att hjälpa dem, även efter det att sjuksköterskor går hem. Vissa medicinska calling center är öppna även på helgdagar. Operatörerna genomgå HIPAA utbildning så att alla rättsliga krav uppfylls. Dina patienter kommer inte att behöva oroa sig för sin integritet om du väljer att arbeta med en god medicinsk callcenter.

Operatörer som genomgår HIPAA utbildning har kunskapen att besvara patienternas frågor. Däremot kan de inte göra en diagnos via telefon. Vad de kan göra är att avgöra om en person som ringer verkligen har en nödsituation, och kommer därmed att leda till att patienten där han eller hon behöver för att gå.

Använda en sjuksköterska servicetelefon triage för att hantera dina patienters samtal ger din vårdpersonalen mer tid att spendera med de intagna på sjukhus. De kommer att kunna ge bättre vård. Detta kommer att öka servicenivån dina patienter får. I själva verket skulle det spara ännu liv! Eftersom dina sjuksköterskor kommer att vara mindre upptagen, kommer den övergripande kvaliteten på arbetsplatsen förbättras.

Det finns två sätt du kan få denna typ av tjänst. Först, kan du kontrakt med en verklig sjuksköterska triage. Dock är denna metod ganska dyrt – sjuksköterska triage företag tar upp till $ 20 per samtal. Plus, kommer du att begränsas till endast arbeta med ett företag. Det andra alternativet är att välja en gateway tjänst som kommer att ansluta dig med företag telefon triage. Detta är en bättre, flexibelt alternativ. Dessutom går via en tredje part är mycket billigare än direkt avtal med ett företag.