om infusionspumpar

Infusionspumpar är allestädes närvarande på sjukhus i dag, sådan standard medicinsk utrustning som de flesta besökare och även patienter hitta dem utmärker och generellt tar dem för givna. Folk brukar inte ens märker dessa pumpar, oavsett om de arbetar medan hakas upp som IV pumpar eller används i en mindre typ av flyttbara pumpar. Men det finns inget standard eller alldaglig om det viktiga arbete dessa medicinska enheter utför. Infusionspumpar har revolutionerat medicinska behandlingar och intravenös behandling, sparar otaliga liv, och göra vissa förfaranden – som blodtransfusioner – möjliga. Vid ett tillfälle, kan dessa förfaranden bara föreställa sig.

Infusionspumpar är maskiner, oftast eldrivna med inbyggt batteri back-up, att ingjuta näringsämnen, läkemedel och vätskor till patienter, antingen i deras blodomlopp, nervsystem, eller subkutant via en pumpande. Dessa pumpar har ett fantastiskt utbud av kontroll över tryck, tid, och mängden vätska doseras. Detta är vad som gör dessa enheter så ytterst nödvändig medicinsk utrustning. Till exempel kan de infusionspumpar kallas sprutpumpar administrera små doser av läkemedel, alldeles för liten för en sjuksköterska eller läkare för att mäta och dosera exakt, på regelbundna mellanrum över något belopp önskad tid. Infusionspumpar också har exakt kontroll över tryck, vilket innebär att dessa enheter kan administrera läkemedel genom att ingjuta dem subkutant (under huden), eller direkt in i nervsystemet, till exempel när kvinnor väljer epiduralbedövning under förlossningen. En infusionspump kan också hjälpa en patient i själva administrerar läkemedelsdoser, såsom i fallet med patienter som återhämtar sig från större operation som trycker på en knapp på sina infusionspumpar för att lägga till smärtstillande till sina IV vätskor som behövs. När dessa pumpar kommer i form av flyttbara pumpar, kan de också hjälpa patienterna själv administrera mediciner de behöver dygnet runt på ett polikliniskt, till exempel, som i fallet med diabetiker.

Det finns två grundläggande typer av infusionspumpar: sprutpumpar, även känd som små volymer pumpar samt vakuumpumpar som också är kända som stora volymer pumpar. Sprutpumpar är extremt noggrann, ner de minsta möjliga doser, och används när en låg flödeshastighet behövs. Volymetriska pumpar används för att pumpa större volymer av fluider, såsom när hydratisering och / eller administrering av näring till en patient som inte kan matas med munnen.

Infusionspumpar idag komma med ett brett utbud av säkerhetsfunktioner inbyggda för att säkerställa att de fungerar väl, och att om de misslyckas på något sätt, kommer patienten inte skadas. Som tidigare nämnts, dessa pumpar kommer med batteribackup så att om elektrisk effekt till pumpen misslyckas, kommer det att hålla i drift. De kommer också med många larm som ljud av olika skäl: om linjerna blir krokig, om pumpen upptäcker alltför mycket luft i ledningen, om batteriet är lågt. En del pumpar har idag säkerhetsfunktioner som hindrar obehöriga från att ändra någon information om pumpen.

Infusionspumpar är nödvändig medicinsk utrustning i nästan varje behandling som erbjuds av sjukhus, inklusive kemoterapi, näring, förlossning, narkos, smärtlindring, diabetesbehandling, och mer. Det är omöjligt att föreställa sig tillståndet av den moderna medicinen utan dessa enheter.