näringens potential tidsinställd bomb

Vi känner alla till farorna med asbest i dessa dagar, men dess dödliga dammet fortfarande hävdar offer över 50 år efter att de arbetat med det. Då – och ända fram till 1970-talet – arbetsmetoder misslyckats med att ta itu med den dödliga arten av det som var ett konstigt produkt för bygg-och anläggningsindustrin. Tål värme och även för att isolera, asbest flitigt under många industrier. Nu tusentals människor runt om i världen betalar ett högt pris för att arbeta med detta “underverk” saker.

Mesoteliom är en dödlig cancer som orsakas av inandning eller intag av små partiklar eller fibrer av asbest. Det är en tyst mördare som ligger vilande under många decennier innan dess fulla symptom uppstår, och dessa inkluderar andfåddhet och cancertumörer antingen i lungorna eller i buken. Offren kämpar ofta för att minnas när de kom i kontakt med asbest eftersom det kan finnas många decennier sedan – som i fallet med förre kommersiell ugn byggare Richard Fox Rutter som arbetade som montör för Cox Ugn Builders mellan 1947 och 1951 i Birmingham. På grund av sin värmebeständiga kvaliteter asbest användes i stor utsträckning i kommersiella ugnar som släpar och isolering. Detta innebar att som en ung man i tjugoårsåldern Mr Rutter var i regelbunden kontakt med denna dödliga damm i nästan fyra år medan han utförde sitt jobb som en ugn montör.
Har nyligen fått diagnosen mesoteliom, lämnar honom alltför sjuk för att ta hand om sin fru (som lider av Alzheimers) Herr Rutter stämmer sin tidigare arbetsgivare om ersättning som kommer att hjälpa både honom och hans fru vårdas.
Enligt lag den stora majoriteten av företagen i det här landet har att ta ut arbetsgivarens ansvarsförsäkring. Detta täcker fall som detta, även om symptomen inte uppenbara förrän många år senare. För närvarande dessa register skall bevaras i 40 år. En bra advokat kommer att kunna hjälpa dig att hitta dem alla viktiga Arbetsgivarens register ansvarsförsäkring tiden för att fullfölja din ansökan.

Du kan också hjälpa ditt fall genom att påminna om arbetsmetoder vid den tiden och vilken typ av material du använder. Försök och spåra gamla arbetskollegor som kan intyga dina minnen. Mesoteliom stödgrupper kan också hjälpa till att fylla luckorna. De har information om vilka typer av material som innehöll asbest, från asbest papper som används i elektriska varor, till asbest betong används i taktäckningar och väggar. De kan också ha möjlighet att sätta dig i kontakt med andra offer som har arbetat i samma eller liknande branscher som arbetat med asbest, och dessa kan vara allt från byggnadsarbetare och skeppsbyggare till gas montörer och hantverkare. Alla dessa aspekter kan hjälpa pussla ihop värdefulla bevis för att göra ett påstående.

Även sambandet mellan exponering för asbest och mesoteliom gjordes redan 1960, fortsatte det att användas frekvent ända fram till mitten av 1970-talet. Därför antalet mesoteliom fall förväntas stiga kraftigt de närmaste 20 åren nådde sin topp runt 2020. Efter detta antalet fall skulle falla som blå och brun asbest, den vanligaste orsaken till mesoteliom, förbjöds i Storbritannien 1985. Under tiden fler människor, precis som herr Rutter, lär den fruktansvärda sanningen om hur långvarig exponering för asbest partiklar i arbetet kommer att kosta dem deras liv.