få ut det mesta av din nästa kundsupport

Konsumenterna kommer att spendera miljontals dollar på elektronik i år.

Nu vet vi alla den frustration som snabbt kan ställa in om den nya del av elektronisk utrustning du köpt inte fungerar som beskrivet ur lådan. Denna situation kan vara ännu mer frustrerande om det finns barn inblandade.

Det är i allmänhet två typer av frågor som kommer in i centra kundsupport. Först är en standard “inte fungerar” problem där en del av utrustningen inte fungerar som den ska. Till exempel, du köper en ny digital spelare video disk och filmen kommer inte att spela.

Den andra typen av problem saknas delar eller tillbehör när tillverkaren inte innehåller alla nödvändiga komponenter i paketet. Till exempel, har din nya dator inte nätsladden.

Dessa typer av frågor är obekväma för konsumenten, men är ofta mycket lätt att lösa. Konsumenter kan ta flera steg för att förbereda sig innan de ringer kundsupport:

* Research. Vi är alla angelägna om att få den nya elektroniska gizmo igång, och vi ibland glömmer att se över den manuella. Det finns massor av grundläggande problem som konsumenterna stöter på som ofta tas upp i bruksanvisningen eller på företagens webbplatser.

* Information. Kontrollera att du har all information på kundtjänst kommer att behöva. Att ha allt framför dig kommer att påskynda processen. Denna information är de verkliga grunderna som märke, modell och serienummer för utrustningen.

* Historia. Du bör vara beredd att i detalj vad som hände innan du stött på problemet eller förklara tidigare problem med enheten kan ha haft som var löst.

* Timing. Om du inte vill vänta på håll, är den bästa tiden att ringa kundsupport i lågtrafik. Typiskt, callcenter hantera sina tyngsta volymer på morgonen och sent på eftermiddagen. Om du kan ringa under förmiddagen eller tidig eftermiddag, får du snabbare hjälp.

Slutligen, behålla lugnet. Ta ett djupt andetag innan du plocka upp telefonen. Kom ihåg, de kundsupport agenter är där för att hjälpa dig, så att ha en vänlig ton och attityd kommer att göra din upplevelse bättre.

Bill Owens är vice VD för service och support för IBM. – NU