hur kunde en telefonsvarare hjälpa ett litet företag

Är du ägare av ditt eget företag och funderar på en telefonsvarare? Du kanske redan har ett röstmeddelande tjänsten redo att svara på samtal hos din nästa potentiella kunder. Men dessa meddelanden tenderar att vara opersonliga, även om du har din egen välkomnande röst och inte standard röst Creepy röstmeddelande Man. Det sista du vill när du startar ett företag är att verka fristående och opersonligt.

Det är därför det lönar sig att ha en mänsklig operatör redo att svara på alla dina samtal. Människan önskar kommunikation. Detta är vad du måste skapa med dem från allra första mötet, även om detta möte är via telefon. Anställa en ny medarbetare kan faktiskt bli kostsamt. Även om du väljer att anlita en underleverantör istället för en tjänsteman anställd, är du fortfarande säker på att förlora tusentals dollar i månaden.

Med en telefonsvarare du inte betalar en anställd utan att du betalar för en tjänst. Den svarar företaget betalar faktiskt sina anställda, laddar du bara per timme eller per uppdrag. Du behöver inte oroa dig för löner, sjukdagar eller dina anställda plötsligt lämnar för grönare betesmarker. En virtuell svarar alltid kommer att vara anställd av bolaget och kommer att vara redo att hjälpa dig. Inte bara hjälper det här alternativet för att spara pengar och tjäna pengar, men det kan också frigöra några “mänskliga resurser” genom att låta ordinarie personal för att hjälpa till i andra områden. Dessa är bara några av många fördelar som kommer från en telefonsvarare.

De flesta av dessa företag erbjuder kompletterande tjänster än bara en levande aktör, inklusive meddelandet leverera. I själva verket kommer många företag anpassa telefonsvararen tjänst specifikt för dina behov. Call center anställda eller operatörer är välutbildade i kommunikativa och sekreterartjänster färdigheter. Om kundtjänst inte är din starka sida till att börja med, så är det desto större anledning att överväga en telefonsvarare.

Kom ihåg att eftersom du inte nödvändigtvis att göra med en viss anställd här, kan du faktiskt vara “ansluten” med publiken genom en virtuell telefonsvarare 24 timmar om dygnet och sju dagar i veckan. Om du just har börjat, då behöver du alla de affärer du kan få. En telefonsvarare är det bästa sättet att säkerställa att du personligen kommunicera med din målgrupp kundbas-även om du inte är på kontoret.