call center-tjänster databas

Databanker är mycket viktig för en fungerande ett callcenter. Den utgående callcenter-avdelningen gör kalla samtal till potentiella kunder om de matchar demografin som kunden har valt. Intensiva marknadsundersökningar bestämma demografi och vilken typ av marknadsföring kommer att vara perfekt för det. Call centers skrida till verket efter att de segregera databasen enligt kraven för projektet. Det är viktigt för databasen tjänster divisionen att arbeta för att hålla databanken ren. Bogus telefonnummer och ids Email Lägg till röran av databanken. När outsourcing call center agenter ringa upp dessa nummer, drar de en tomt. Med andra ord, slösar de resurser i att knacka kunder som inte existerar. Det främsta syftet med databasen tjänster i call center outsourcing-enheter är att ge kompetent stöd till lead generation-enheten.

Databas tjänster i ett callcenter kan arbeta på olika vertikaler. Call center måste hålla sin databank redo för tillträde. Det är inte bara den utgående callcenter avdelning som behöver den. De inkommande call center agenter kräver databasen också. De kommer att hitta deras jobb lättare om CRM att de arbetar från har en kanal som förbinder den till databasen. De outsourcing call center agenter kan omedelbart få tillgång till data från de konsumenter som efterfrågar dem. Jobbet för agenten blir enklare och bekvämare när de har information på sina datorskärmar. De kan komma till kärnan av problemet direkt. Konsumenterna kommer att få en bättre upplevelse på call center-tjänster om de agenter utnyttjar rengjorda databanker. Jobbet av databasen programmerare skulle vara att se till att medlen uppdaterar databanken som de behandlar konsumenterna på en daglig basis.

Det är viktigt att callcenter att göra databasen tillgänglig online för kunderna att ta en titt. De flesta callcenter arbetar för utländska kunder. Som ett resultat är de tidszoner av deras arbete förväntas vara annorlunda. Samordningen blir tufft om outsourcing call center har ett riktigt system tidrapportering. Kunderna måste kunna kolla upp hur arbetet framskrider. De kan vara intresserade av att ta reda på vilken typ av framsteg callcenter outsourcing-enheten gör. Den call center tjänster chefer måste kunna uppdatera data via realtid poster. De ändringar som gjorts i arbetet status agenter på CRM måste återspegla omedelbart på databasen. Om de koder som inte görs automatiskt, kommer det att vara dubbelt arbete för agenterna.

Databas tjänster själv kan erbjudas till kunder av callcenter. Det kan kombineras med andra call center-tjänster som lead generation liksom. Det primära syftet med callcenter gör databasen tjänster skulle vara att erbjuda kunderna ett fullständigt rengöras och användarvänliga databank. Databas tjänster omfattar även området för datasäkerhet. Lösenord lås och begränsad tillgång till outsourcing call center agenter är ett viktigt kapitel i sig.